top11.jpg

Etter at vi bytta navn og ble en del av AniCura, holder vi på med ny hjemmeside.

Den er ikke helt ferdig enda, men vil kunne finnes ved å trykke her.

Det å måtte ta avgjørelsen om å avlive kjæledyret sitt er noe mange frykter. Her forklarer vi litt om hvordan avlivingen går til, og hva som skjer med dyret etterpå.

Avlivingen
Det aller vanligste er at dyret avlives av veterinær på dyreklinikken. I noen tilfeller ønsker kunden hjemmebesøk slik at avlivingen kan utføre i dyrets vante miljø. Dette er en tjeneste vi tilbyr.

Hos oss kan eier selv velge om han/hun vil levere dyret i resepsjonen, være med inn til dyret har sovnet eller være med til siste sprøyte er satt. Dette er helt opp til eier selv, og det finnes ikke noe rett eller galt her. Man må velge det som føles riktig for en selv.

Ved avliving settes to sprøyter. Den første er en injeksjon med narkosemiddel som medfører at dyret sovner etter kun få minutter. Da er det fint om eier holder dyret, eventuelt kan en dyrepleier holde hvis det er ønskelig. Når hunden eller katten har sovnet setter oftest en kanyle eller venekateter inn i forbenets blodkar og sprøyten med avlivingsvæske settes her. Dyret er da i full narkose og vil ikke ha noen opplevelse av hva som skjer. Væsken er et narkosepreparat og er i prinsippet en overdose av sovemiddel. Dyret sovner oftest inn stille og rolig. Hvis dyret er urolig før veterinærbesøket kan man først gi beroligende middel slik at det ikke trenger å kjenne unødvendig stress. Når det gjelder gnagere eller kaniner er blodkarene små og vanskelig å finne. På disse dyrene settes den andre og siste sprøyta rett i hjertet.

Når dyret ikke lenger er ved bevissthet kan det forekomme at den får refleksmessige rykninger eller muskelbevegelser i deler av kroppen. I blant kommer det også avføring og urin fra tarm og blære, ettersom muskulaturen blir avslappet. Dette er ikke noe som dyret vet om eller forbinder med ubehag, og det er helt naturlig. Derimot kan være det bra å vite for hundeeier at det forekommer.

Ivaretakelse av kroppen
Avliver man dyret hos oss sørger vi for å sende det til kremering. I dag kan kunden velge om han/hun vil ha felles kremering med de andre dyrene eller separat kremering og får da asken tilbake i en urne. Når dyr avlives hos oss oppbevares de av hygieniske årsaker i en plastsekk i et kjølerom til de skal transporteres til krematoriet i Sørreisa.

Noen velger å ta med hunden hjem for å begrave den i hagen hjemme eller på hytta. Det man skal tenke på da er å kontakte Mattilsynet i forkant for å få tillatelse til dette. Normalt gjelder det at dyret skal begraves slik at det ikke kan graves opp av andre dyr, og at det ikke begraves i nærheten av drikkevann eller der det dyrkes mat.

Å gå videre
For mange som har mistet et dyr føles det nesten umulig å umiddelbart skaffe et nytt. Man kjenner en lojalitet overfor det avdøde dyret, og føler at man aldri kommer til å få et dyr som kan erstatte det gamle. Mange føler også at de ikke vil utsette seg for den sorg det innebærer å miste et dyr.

Tanken er heller ikke at man skal få et dyr som ”erstatter” det gamle. Hvert individ er unikt og det er ikke meningen at det nye kjæledyret skal ta det gamles plass.

En måte å gi det gamle dyrets liv mening er jo faktisk å bruke det man har lært seg for å få en bra tilværelse sammen med sitt nye dyr. Og selv om sorgen er noe man aldri noensinne ønsker seg igjen, så må man ikke glemme at den kommer først etter mange, mange år av glede og samvær med dyret.

Å ha et kjæledyr påvirker livskvaliteten positivt – det vet alle som har hatt fordelen av å dele sine liv med sin firbeint venn. Undersøkelser viser at helse og velbefinnende forbedres ved det fellesskap og fysisk aktivitet som det å være f.eks. hundeeiere innebærer. Samtidig som det er viktig å gi sorgen etter det gamle dyret tid til å heles, så er det like viktig å la det å være dyreeier fortsatt være en verdifull del av livet.

Her på AniCura Harstad har vi et eget "stille" rom lengre inne i lokalene, som vi kan benytte dersom det er ønskelig. Det er egen inngang for dette rommet på baksiden av klinikken, så man kan forlate når man ønsker i fred og ro. Vennligst gjør oss da oppmerksom på dette ved timebestilling.

En eller annen gang i løpet av ditt kjæledyrs liv, kommer det mest sannsynlig til å måtte gjennomgå et inngrep som krever full bedøvelse eller beroligende midler.

Det er helt naturlig at du som eier er litt urolig når dyret ditt skal gjennom en operasjon. Oftest er man nødt til å bedøve dyret med full narkose for at det skal bli minst mulig ubehag og stress for dyret. Det vil da ikke få med seg hva som skjer rundt det og heller ikke kjenne noen form for smerte.

Forberedelser i hjemmet

  • Mat: Vi anbefaler at dyret ditt faster fra kvelden før inngrepet. Dette er for å forebygge risikoen av oppkast ved narkosen. Både under innsovning og ved oppvåkningen. Det er ingen problem at dyret har tilgang til vann.

 

  • Hold katten din innendørs Det tryggeste er at du holder katten din inne fra kvelden før inngrepet. Dette er mest for å sikre at den er på plass når det er tid for å dra til veterinæren, men også for å vite at katten ikke har spist noe.

 

  • Lufting/kattedo: På morgenen før operasjonen finner sted, må du lufte hunden din godt så den får gjort fra seg før narkosen. Det beste er å gjøre dette hjemme i vante omgivelser. Til katter anbefales det å gi dem et rengjort kattedo.

 

Minimaliser stress: Dyret merker dine følelser godt. Nå gjelder det å forholde seg rolig og mest mulig som normalt. Til katter kan det være lurt å gjemme katteburet helt til du er klar å sette den inn, slik at den ikke stikker av når den ser buret kommer frem. Man kan eventuelt la det stå fremme i noen dager før den skal til veterinæren slik at den venner seg til at buret er der. Et godt tips for å få pus i buret, er å løfte den inn i buret med rumpa først.

Innskrivning av dyret:

Dersom dyret ditt er veldig redd og stresser inne på klinikkens venterom, kan det godt vente i bilen din til registreringen er ferdig og vi er klare til å ta det inn. Ved registrering i skranken blir du bedt om å skrive under på et skjema, der du samtykker at dyret skal få narkose og at det alltid innebærer en viss risiko ved legemidler. I skranken blir vi også enige om du skal være med dyret inn til det har sovnet, eller bare levere det og gå. Dette avhenger litt av hva dyret ditt føler seg mest komfortabel med.

Vi går også gjennom kontaktopplysningene før du drar, slik at vi kan kontakte deg dersom det oppstår akutte spørsmål under ditt dyrs opphold. Vi avtaler også henting av dyret før du drar. I noen tilfeller vil det være døsig og sløv, mens i andre tilfeller veldig oppegående og ivrig på å komme seg hjem. Dette varierer fra dyr til dyr og alt ettersom hvilket inngrep de er innlagt for.

Før operasjon:

I forkant av narkosen og operasjonen vil veterinæren undersøke dyret grundig med en helsesjekk. I noen tilfeller kreves det også blod- og/eller urinprøver for ytterligere informasjon om dyrets helsetilstand.

Du som eier er her viktig for veterinæren, da du kjenner ditt dyr best. Her trenger veterinæren informasjon om dyrets livsstil, personlighet, tidligere sykdomshistorie og hvis det står på noen medisiner.

Kontakt oss: Hvis du er usikker, eller har spørsmål i forbindelse med inngrepet, ring oss for mer info: 770 61320

Åpningstider/Info

Mandag til torsdag: 08.00-18.00.
Fredager: 08.00-15.30.

Tlf. 770 61320
Fax: 77069444
E-post: harstad@anicura.no
Du finner oss også på facebook.

Ikke-oppmøtte timer blir fakturert. Avbestilling må skje innen kl. 09.00 samme virkedag.

Facebook


 

Harstad Dyreklinik

=

  AniCura Harstad

   www.anicura/harstad.no